Info en Festivalregels

De belangrijkste regel voor alle festivals en daarmee ook voor FortaRock is natuurlijk: wees lief voor elkaar en heb zoveel mogelijk lol als mogelijk is! Drink - met name bij warm weer - voldoende water en vergeet niet te eten! Doe een ander niks aan dat je zelf niet leuk zou vinden. Kortom, maak er een fijne dag van!

Om antwoord te geven op al je mogelijke vragen, hebben we deze Q&A in elkaar gedraaid. Verder vind je hier ook de huisregels, de zogenaamde Do’s and Dont’s van FortaRock.

Frequently Asked Questions

Is er een metalmarkt?
Op FortaRock zijn een Metal Market en een Festival Fair aanwezig. Op de Metal Market zijn vooral beeld- en geluidsdragers en metal merch te vinden, op de Festival Fair kleding, sieraden, zonnebrillen, schoeisel, de piercingstudio en nog veel meer. Er kan contant worden betaald, maar bij de meeste stands ook met PIN.

De markten worden georganiseerd door Orange Artist Promotion te bereiken via info@festivalfair.eu.
Hoe laat gaat het festivalterrein van FortaRock open?
Op 1 juni: 11.30 uur.
Op 2 juni: 12.00 uur.
Van hoe laat tot hoe laat duurt het programma?
Op 1 juni: van 12.30 - 23.30 uur.
Op 2 juni: van 13.00 - 23.00 uur.

Klik hier voor de volledige line-up!
Wat is de toegangsleeftijd voor FortaRock?
De adviesleeftijd om naar FortaRock te gaan is vanaf 16 jaar. Als je jonger bent dan 16, dien je in gezelschap zijn van iemand ouder dan 18 jaar. Zoniet, dan wordt de toegang geweigerd. Daarnaast adviseren wij gehoorbescherming te gebruiken. Verder wordt het meenemen van baby’s en kinderen jonger dan 12 jaar ten zeerste afgeraden, maar ze worden wel toegestaan. Wel moet ook voor baby’s en kinderen het volledige entreegeld betaald worden voor FortaRock.
Wat mag ik meenemen naar FortaRock en wat niet?
Niet: Eigen drank (drinkwater is gratis via tappunten verkrijgbaar bij de toiletten), overige vloeistoffen, eten, drugs, geestverruimende middelen (waaronder o.a. lachgaspatronen), navullingen voor e-sigaretten, voetbalshirts, provocerende of gezicht bedekkende kleding, spandoeken, kartonnen/papieren borden met opschrift (tot een maximaal formaat van A4 is wel toegestaan), vlaggen of vlaggenstokken dikker dan 2cm en langer dan 1.5 meter, paraplu’s/parasols, selfie-sticks, professionele camera’s, film-, geluids-, go pro toestellen en andere beeldopnameapparatuur. Wapens, kettingen of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt of de orde kunnen verstoren. Glow sticks, ‘fairy lights’(lichtsnoer op batterijen), laserpennen en ander licht met gebundelde straal, giftige, brandbare of explosieve materialen, gaspatronen, vuurwerk. Geen dieren, wandelstokken (m.u.v. medische krukken), skates, fietsen, steps, skateboard, naalden, bellenblaas, spuitbussen (m.u.v. deo’s en parfum), Onbemande luchtvaartuigen (z.g. UAV of Drones) en overige gevaarlijke voorwerpen.

Wel: Lege flesjes zonder dop, mobieltjes met foto/videomogelijkheden, normale (digitale) fototoestellen zonder afneembare lenzen, poncho’s (deze zijn ook te koop), kleine deodorant / spray / parfum (reisverpakkingen), kettingen aan broeken (sieraden), zonnebrand crème in handzame verpakking.
Is er een eerste vak op FortaRock? Zo ja, zijn hier speciale polsbandjes voor?
Nee, er is geen eerste vak bij het hoofdpodium van FortaRock.
Zijn er lockers op het festival?
Er is een beperkt aantal kluisjes aanwezig op festival terrein, direct na de ingang links. Let op: Er is geen garantie voor plek bij de kluisjes.
Wat zijn de voorzieningen voor gehandicapten en mindervaliden en waar kan men zich hiervoor melden?
Op het festivalterrein bevindt zich een platform speciaal voor mindervaliden. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van rolstoeltickets. Deze zijn te koop op de Ticketmaster website. 

Mindervaliden c.q. rolstoelgebruikers kunnen tevens gebruik maken van invalidentoiletten, hiervoor zijn geen speciale tickets nodig. 

Er is een beperkt aantal minder validen parkeerplaatsen beschikbaar. Mocht je gebruik van willen en/of moeten maken, mail dan tijdig een verzoek naar info@fortarock.nl vergezeld van naam, adres.
Is het mogelijk om te kolven op FortaRock? Zo ja, waar dan?
Ja, dit is mogelijk bij de grote EHBO post. Mail voor meer informatie en een toestemmingsbrief naar info@fortarock.nl.
Wat zijn de betaalmethoden op het festivalterrein?
Drank en eten op FortaRock wordt betaald middels munten, deze is te koop bij de muntenbalie op het festivalterrein. Deze munten kunnen zowel betaald worden met pinpas als met cash geld. Let op: er zijn geen pinautomaten waar je cash geld op kunt nemen aanwezig op FortaRock.
Kan ik overgebleven muntjes nog inleveren? Zo ja, waar?
Dit kan zeker, bij de eerste kassa direct na de ingang en tot een half uur na show.
Kan ik munten van afgelopen FortaRock edities gebruiken?
Nee, muntjes die zijn gekocht tijdens voorgaande FortaRock festivals kunnen in 2019 niet worden gebruikt. Er kan alleen betaald worden met munten die op 1 & 2 juni op het terrein te verkrijgen zijn.
Is er een clean-up systeem op FortaRock?
Nee
Is er merchandise te koop op FortaRock?
Er wordt festival en band merchandise verkocht tijdens FortaRock. Daar kan je met cash en pin betalen.
Waar zijn de gevonden voorwerpen te vinden, zowel tijdens als na het festival?
Tijdens het festival zijn gevonden voorwerpen te vinden bij de infobalie. Na het festival worden niet opgehaalde gevonden voorwerpen naar de politie Nijmegen gebracht. Team Zuid, Muntweg 209, Nijmegen.
Is er gehoorbescherming beschikbaar?
Oordoppen zijn te verkrijgen bij de bar.

Do’s and Dont’s

De volgende voorwerpen mogen alleen met een toestemmingsbrief naar binnen
Stoelen en/of krukjes alleen bij een dringende reden. Een toestemmingsbrief hiervoor is aan te vragen via info@fortarock.nl.
Wel mee naar binnen maar er kan gevraagd worden om dit op te bergen
Laptops, notebooks en tablets
Legitimatie
Festivalbezoekers moeten bij aankomst zowel een geldig ticket als een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien. Ook tijdens het weekend geldt legitimatieplicht, net zoals in de rest van Nederland. De volgende legitimatiebewijzen zijn geldig: rijbewijs, paspoort en identiteitskaart. 18+ bandjes zijn bij de infobalie te verkrijgen.
(Toegangs)controle
Als er bij de ingangscontrole niet toegestane voorwerpen worden gevonden, is de bezoeker zelf verantwoordelijk om deze voorwerpen buiten het festivalterrein op te slaan of weg te gooien. Er is geen inbeslagname waar voorwerpen tijdelijk kunnen worden opgeslagen. Als het gaat om wettelijk verboden voorwerpen dan worden die wel in beslag genomen. In beslag genomen of weggegooide voorwerpen worden niet aan de bezoeker geretourneerd.

De security controleert bezoekers d.m.v. oppervlakkige aanraking van kleding, zakken, tassen en soms schoenen. Het kan ook voorkomen dat de politie de bezoeker fouilleert. Bij weigering van bovenstaande controles wordt de bezoeker geen toegang (meer) verleend.
Alcohol en roken
Het is voor bezoekers onder 18 jaar niet toegestaan om alcohol te kopen en/of te consumeren. Daarnaast is het voor bezoekers van 18 jaar en ouder niet toegestaan om alcohol door te geven aan bezoekers jonger dan 18 jaar. Na een eerste waarschuwing volgt bij een tweede overtreding verwijdering van het terrein.

Op verzoek van het festival personeel, security of andere bevoegden dient een ID-bewijs getoond te kunnen worden waardoor de leeftijd kan worden vastgesteld.  Roken op het festival is alleen toegestaan in de openlucht. In gebouwen, tenten en/of onder overkappingen mag niet worden gerookt. Bezoekers jonger dan 18 jaar kunnen op festival geen tabak kopen.

E-sigaretten zijn toegestaan. Navullingen e-sigaret zijn niet toegestaan.
Beveiliging
Op het gehele terrein wordt toezicht gehouden d.m.v. beveiligingscamera’s, security en politie maar wij zeggen toch: laat zoveel mogelijk waardevolle eigendommen thuis en zeker niet in je auto of tent achter! Bij de festivalentree is een lockerservice, berg daar veilig je spullen op.
Crowdsurfen
Crowdsurfen is verboden, al jaren.
Fotografie / video- en audio-opnames
Filmen is niet toegestaan op het festivalterrein. Geluidsopnames maken is verboden. Alleen huis- tuin- en keuken fototoestellen (geen fototoestellen met verwisselbare lenzen of spiegelreflexcamera’s) zijn toegestaan op het gehele terrein. Tijdens festival kunnen foto’s/video opnames van festivalbezoekers gemaakt worden welke voor promotionele doeleinden voor het festival worden gebruikt.
Hinderlijk gedrag
Het sjouwen met meubilair en inventaris is niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor hinderlijk en/of agressief gedrag dat niet bijdraagt aan de feestvreugde.
Glas
Glas is taboe op het gehele terrein.
Drugs
Het is volgens de Nederlandse wet verboden om illegale middelen als drugs bij je te hebben of te verhandelen. Het volgende geldt voor wiet: de wettelijk toegestane hoeveelheid mag mee het terrein op.
Medicijnen
Zware medicijnen, eten en vloeistoffen die noodzakelijk zijn i.v.m. allergie of ziekte mogen alleen met een doktersverklaring naar binnen.
Huisdieren
Worden mede om hun eigen bestwil niet toegelaten.
Klimmen
Het is verboden de festivaltenten, de podia en festivalinfrastructuur te beklimmen.
Graffiti
Ten strengste verboden. Wie betrapt wordt kan meteen de schade betalen en naar huis.
Vuur
Open vuur is ten strengste verboden op het festivalterrein. Hieronder vallen ook fakkels.
Handel
Het is niet toegestaan om zonder toestemming van de organisatie goederen te verhandelen, te flyeren en monsters uit te delen op het festivalterrein, de campings, de parkeerterreinen, de toegangswegen en omliggende NS-stations.
Kamperen
In het Goffertpark is er helaas geen mogelijkheid om te kamperen. Er is dus geen camping bij FortaRock. Wel willen we iedereen erop wijzen dat er rondom Nijmegen diverse reguliere kampeermogelijkheden zijn. Overnachten op het parkeerterrein is ten strengste verboden. Klik hier (UITBuro Nijmegen) en hier (Tripadvisor) voor overnachtingsmogelijkheden in de buurt.